Itä-Suomen yhteismetsän tunnusluvut
Tutustu Itä-Suomen yhteismetsän taloudellisiin tunnuslukuihin sekä puusto- ja kasvupaikkatietoihin. Selitteet löydät sivun alaosasta.
Taloudelliset tunnusluvut
Sijoitustuotto yhteismetsä, %
Sijoitustuotto yhteismetsä, %
(sis. myös kantohinnan muutoksesta johtuvan pystypuuston arvonmuutoksen)
Liikevoitto, euroa / metsämaa ha
Liikevoitto, %
Puusto- ja kasvupaikkatiedot
Kehitysluokkajakauma, %
Puuston kasvu ja hakkuusuunnite, m3/ha/v
Puutavaralajijakauma, %
Tukin ja kuidun suhde, m3/ha ja %
Tukin ja kuidun suhde, %
Kasvupaikkaluokkajakauma, %
Maaluokan jakautuminen, %
Pinta-ala
Itä-Suomen yhteismetsän kokonaispinta-ala on 1 780 hehtaaria.
Sijoitustuotto, %
Sijoitustuotto % kuvaa puustopääomalle saatua tuottoa prosentteina. Tällä sijoitustuotolla halutaan kertoa se tuotto, joka on saatu vuotuisen puun kasvun ja yhteismetsän hoitokunnan toimenpiteiden kautta yhteismetsän puustopääomalla. Tästä johtuen sijoitustuoton laskennassa ei ole huomioitu markkinoista johtuvia vuosittaisia kantohintojen muutosten vaikutuksia puustopääoman arvonmuutoksiin.
Sijoitustuottolaskenta perustuu yhteismetsän liiketulokseen, pystypuuston kasvun kautta syntyneisiin arvonmuutoksiin ja puustopääoman kaavamaiseen markkina-arvoon. Metsän tuottoon vaikuttavina osatekijöinä tarkastelussa ovat siis saadut tulot, maksetut kustannukset ja pystypuuston nettokasvun arvo. Osatekijöistä saatu metsän tuotto on suhteutettu kyseisen vuoden alun puustopääoman kaavamaiseen markkina-arvoon. Puustopääoman arvo (pystypuuston kantohinta-arvo) on laskettu kalenterivuoden keskimääräisten pystykauppahintojen perusteella.
Sijoitustuotto voi vaihdella yksittäisten vuosien kohdalla muun muassa hakkuiden ja hoitotöiden jaksottumisesta johtuen hyvinkin paljon. Tästä johtuen sijoitustuotolle lasketaan aina yksittäisten vuosien keskiarvo.
Sijoitustuoton laskentaan vaikuttavat puusto- ja kasvupaikkatiedot sisältävät arviointi- ja kasvunlaskentamenetelmästä johtuvan virhemahdollisuuden.
Sijoitustuotto % ( sis. myös kantohinnan muutoksesta johtuvan pystypuuston arvonmuutoksen)
Kantohinnan muutos kuvaa laskentavuoden aikana tapahtuneesta kantohintojen muutoksesta johtuvan pystypuuston arvonmuutoksen vaikutusta sijoitustuottoon. Se voi vaihdella vuosittain merkittävästi, ja muutoksen merkitys kokonaistuottoon voi olla suuri myös negatiiviseen suuntaan
Liiketulos €/ha
Liiketulos kertoo yhteismetsän tuloksen liiketoiminnan kustannusten jälkeen, ennen rahoitustuottoja ja –kuluja sekä veroja. Liiketulos jaetaan metsämaan hehtaareilla.
Yhteismetsän liiketulos sisältää myös mahdollisia kertaluonteisia suojelualuekorvauksia sekä lisämaan myyntituloja yhteismetsän metsäalueista saatuina muina tuottoina.
Liikevoitto, %
Liikevoitto kertoo yhteismetsän tekemän tuloksen varsinaisen liiketoiminnan kustannusten jälkeen, ennen rahoitustuottoja ja -kuluja sekä ennen veroja.
Liikevoittoprosentti kertoo, kuinka paljon varsinaisen liiketoiminnan tuotoista on jäljellä ennen rahoituseriä ja veroja.
Hallinnointipalkkio, %
Hallinnointipalkkio kertoo, minkä suuruisen osan (prosentteina) yhteismetsä on maksanut UPM:lle yhteismetsän hallinnoinnista suhteessa tilikauden alussa olleeseen puustopääoman arvoon.
Kehitysluokkajakauma, %
Yhteismetsän puuston kehitysluokkien jakautuminen prosentteina.
Puuston kasvu ja hakkuusuunnite, m3/ha/v
Seuraavan viiden vuoden keskimääräinen vuotuinen kasvu hehtaaria kohden vuodessa (m3/ha/v).
Seuraavan viiden vuoden keskimääräinen hakkuusuunnite hehtaaria kohden vuodessa (m3/ha/v).
Puutavaralajijakauma, %
Yhteismetsän kokonaispuuston puutavaralajijakauma tilikauden alussa prosentteina. Puutavaralajit, mäntytukki, kuusitukki, koivutukki, mäntykuitu, kuusikuitu ja koivukuitu.
Tukin ja kuidun suhde, m3/ha ja %
Tukkipuiden sekä kuitupuiden tilavuus keskimäärin hehtaarilla (m3/ha).
Tukkipuiden sekä kuitupuiden osuus prosentteina kokonaispuutavaralajimäärästä.
Kasvupaikkaluokkajakauma, %
Yhteismetsän kasvupaikkaluokkien jakauma ravinteisuuden mukaan prosentteina. Vihreän sävyillä kasvupaikkaluokat ovat jaettu lisäksi kivennäismaihin ja turvemaihin.
Maaluokan jakaantuminen, %
Metsämaan jakautuminen prosentteina kivennäismaihin ja turvemaihin.